Zvanično predstavljen program ZENICA SUMMER FEST 2024. koji će i ovog ljeta okupiti najveće regionalne muzičke zvijezde

Zenica je i ove godine domaćin 7. ljetnog festivala “Zenica Summer Fest 2024”. Tim povodom, u Gradskom parku Zenica, održana je konferencija za medije na kojoj je službeno predstavljen ovogodišnji program.

Na koferenciji su se obratili gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, Sumea Mujkanović ispred Organizacionog odbora Festivala, direktor RTV Zenica Nandino Škrbić i naša velika estradna zvijezda, koja će svojim koncertom otvoriti ovogodišnji festival, Halid Beslić.

Ovogodišnji Zenica Summer Fest počinje 08. avgusta i donosi nam 11 festivalskih dana fantastičnih programa i različitih sadržaja za sve generacije, sve do 18. avgusta. Festival će ove godine karakterisati i nekoliko novina, a najvažnija je da će se većina programa održavati na Kamberovića polju, gdje će zapravo biti održani svi planirani koncerti osim večeri RnR koja je u Vranduku, te koncerta Kamernog simfonijskog orkestra, planiranog u gradskom parku gdje je i održana večerašnja press konferencija.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice se ovom prilikom zahvalio Organizacionom odboru, RTV Zenica i svim izvođačima ovogodišnjeg festivala. “Vjerujem da ćemo Zeničanima i svima onima koji budu u Zenici ovo ljeto učiniti veselim i nezaboravnim, a gradska uprava sa mnom na čelu će i dalje podržavati ovakve lijepe priče koje naš grad svrstavaju u sami vrh najjačih ljetnih festivala”, kazao je Kasumović.

Na 7. ZSF-u očekuje nas čak 18 događaja, odnosno aktivnosti, za sve generacije. Planiran je nastup 30 izvođača.

“Kao i prethodnih godina organizacioni odbor je pažljivo birao izvođače i program i nadam se da smo uspjeli pripremiti sadržaje za sve generacije, što nam je prvenstveni cilj”, ističe Sumea Mujkanović ispred Organizacionog odbora Festivala.

Ineteresantno je istaknuti da je večerašnjoj press konferenciji prisustvovala većina zeničkih izvođača, čime je kako ističu organizatori, poslana jasna poruka da se Zeničani rado okupljaju oko lijepih priča i projekata.

“Radujem se koncertu u svom gradu i spreman sam da svu svoju energiju podijelim sa svima onima koji budu sa nama. Ja sam spreman i jedva čekam”, poručio je Dino Suljić, finalista Zvezda Granda koji će također nastupiti na ZSF-u.

“Uvijek mi je drago pjevati svojim Zeničanima jer već unaprijed znam da će to biti luda noć  sa puno obostranih emocija, a kad je emocija tu onda je to pun pogodak”, najavio je i svoj nastup Nihad Fetić Hakala, redovni učesnik ZSF-a.

Sedmi ZENICA SUMMER FEST bit će otvoren istinskim spektaklom, koncertom mega zvijezde Halida Bešlića. Ovaj koncert je bio dugi niz godina želja organizatora i evo ove godine uspjeli su da tu ideju i ostvare.

“Sa posebnim emocijama sjećam se svog posljednjeg nastupa u Zenici koji je održan davno, i lično sam vezan za ovaj grad. Sjećam se unazad 40 godina, snimio sam dijamante i postao preko noći popularan. Prvi koncert je bio na Bilimišću. Od tad sam imao stotine nastupa, ali jedan ću posebno izdvojiti. Kada sam nastradao i bio na Koševu u bolnici, u vašoj Areni je bio Dino Merlin. Probudio sam se iz kome, sin mi je donio telefon i poželio mi je oporavak. Naježio sam se tad i rekao da ću prvi koncert po izlasku održati u Zenici i tada sam pjevao u vašoj dvorani. Bilo je krajnje vrijeme da ponovo dođem u ovaj prelijepi grad, sa divnim ljudima i domaćinima, kojima ćemo pokloniti nezaboravnu noć”, kazao je ovom prilikom Bešlić.

Na kraju ove jedinstvene press konferencije održane u Gradskom parku, svi učesnici su zajedno zapjevali Halidovu pjesmu “Prvi poljubac” uz instrumentalnu pratnju Josipa Kneževića na harmonici i Elhana Mušije na klarinetu.

Kad su u pitanju regionalne zvijezde koje će se predstaviti na ovogodišnjem ZENICA SUMER FEST-u, tu su između ostalih Aleksandra Radović, Sergej Ćetković, Dado Topić, Saša Matić, Goran Karan,  ali i mnogi naši bosanskohercegovački muzički dragulji – Nihad Fetić Hakala, Zlatan Karić, Hanad Džehverović, BruhUuhu, Romantic band, Kenan Dervišević, Dino Suljić, Samed Dželo, Dragan Stojković Bosanac, Said Jusić, Rima bend…

Pored ovih trenutno najzvučnijih imena estrade, imat ćemo priliku i ove godine slušati i gledati zeničke simfoničare, tradicionalne sevdalinke i folklor, plesno veče, ali i čak četiri sadržaja za najmlađe.

Zadovoljstvo je svakako, ističu organizatori, što smo i ove godine tradicionalnu zeničku motorijadu uvrstili kao dio programa ZSF-a, u okviru koje će nastupiti Alen Islamović i Divlje jagode, zenički bend Gruver, zatim bendovi Žar i Domino.

U Zenici je najavljeno vrelo ljeto popunjeno brojnim sadržajima, velikim koncertima, programima za sve generacije, i naša slobodna ocjena je da je ovogodišnji Zenica summer fest najbolji do sada. (E.S./S.H.)